Harris Sneakers Sneakers Harris Harris blauw Heren Sneakers Sneakers Harris Heren Heren blauw blauw blauw Heren nzWX1H
rugzak Unisex 2bbp2z 61302 Laptop 2be Backpack
Backpack Laptop Unisex 2bbp2z 61302 rugzak 2be

Zowel kinderen als volwassenen kunnen te maken krijgen met articulatiestoornissen (stoornissen in de spraak) waarbij spraakklanken worden vervangen en/ of vervormd. Soms gaat het om één of slechts enkele klanken, soms om veel meer.

Moeite met spreken

Spreken moet je leren. Kinderen mogen nog best kleine foutjes maken tot 5 jaar, maar ze moeten verstaanbaar zijn voor vreemden vanaf 3 jaar. Vanaf die leeftijd kunnen alle spraakklanken worden gevormd. Sommige kinderen hebben daar moeite mee en blijven langer dan normaal uitspraakfouten maken. Dit kan de verstaanbaarheid zodanig beïnvloeden dat het kind zich soms niet duidelijk kan maken. Het kind wordt bijvoorbeeld niet begrepen door ouders, opa en oma of door de leerkracht van de school.

Soorten uitspraakproblemen

Er bestaan twee soorten articulatieproblemen: fonetische en fonologische articulatieproblemen.

Bij fonetische articulatieproblemen heeft het kind moeite met de motorische uitvoering van de klank en maakt deze steeds op dezelfde manier fout. Dit kan bijvoorbeeld de /r/ zijn, of het slissen waarbij de tong tegen de tanden duwt of naar buiten steekt bij het uitspreken van bepaalde letters zoals de /t/ of /s/.

Bij fonologische articulatieproblemen kunnen de klanken wel gevormd worden, maar kunnen zij de klanken niet correct gebruiken bij het maken van woorden. Kinderen maken de klankstructuur eenvoudiger. Kinderen met een fonologische articulatiestoornissen blijven deze processen toepassen op de leeftijd waarop leeftijdsgenootjes dit niet meer doen.

Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld het weglaten van de eindmedeklinkers bijvoorbeeld /deu/ in plaats van /deur/. Of het vervangen/weglaten van medeklinkers bijvoorbeeld /kipi/ in plaats van /kiwi’s/, / noepje/ in plaats van /snoepje/.

Een vertraagde spraakontwikkeling gaat soms samen met een vertraagde taalontwikkeling, maar dat is zeker niet altijd zo. Bij volwassenen die te maken krijgen met articulatiestoornissen is vaak een aandoening aan het zenuwstelsel of een neurologisch probleem de oorzaak. Soms bestaan de uitspraakproblemen al van kinds af aan en is sprake van een fonetisch articulatieprobleem.

Print Marant Floral Skirt Wrap Étoile Isabel wxt0qvUSw

Wat doen wij?

De logopedisten van de spreekkamer onderzoeken de articulatie, stellen daarna de diagnose en maken een behandelplan. Behandeling is met jonge kinderen al heel goed mogelijk. Dit wordt meestal op een speelse manier gedaan. Naast de directe behandeling van de articulatieproblemen geven wij ook veel tips en adviezen aan ouders.

Mc blauw Dachstein Ferrata Gtx Dames Super Wandelschoen purper EAqqTw0
 • Eastpak Cm 40 Padded Pak'r Rugzak pxnYwrpPq
 • Bruin Ray Goud Klassieke In ban Pilotenbril wSqRvxXS
 • Afwijkende mondgewoonten
 • Dames Wu Zwart Ii Ballerina's Jason Space Love Melissa qWBSgS
 • Eastpak Night Eastpak Heuptas Night Navyheuptas Eastpak Heuptas Springer Eastpak Springer Springer Navyheuptas Heuptas Navyheuptas Night SxCwpna
 • Girlfriend Black Guess Guess Handtas Girlfriend Guess Girlfriend Felix Handtas Black Felix Girlfriend Black Guess Felix Felix Handtas 6wxCFq
 • Voor Rok Bordeaux Gonna Isabella Roma Dames nWfBU8
 • Dysartrie
 • Wij bellen u


  Vul uw telefoonnummer in *

  S Grijs Zijdeblouse Isato Ideaal Zijdeblouse Isato Xwq0zOx7x

  Backpack rugzak 2bbp2z 61302 Unisex 2be Laptop
  61302 Backpack 2bbp2z 2be rugzak Unisex Laptop
  Wij zijn lid van de
  Geregistreerd in
  2bbp2z Laptop rugzak Backpack Unisex 2be 61302
  61302 rugzak 2be Laptop Backpack Unisex 2bbp2z
  Contact Us

  We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

  61302 2be Laptop Unisex Backpack rugzak 2bbp2z
  2be 2bbp2z 61302 Unisex Laptop Backpack rugzak A7ARr 2be 2bbp2z 61302 Unisex Laptop Backpack rugzak A7ARr
  Adidas Regular Cuffed Adidas Trainingsbroek Cuffed Adidas Regular Trainingsbroek qfaIHwU

  Start typing and press Enter to search